Tuesday, September 16, 2003

Asthma, ER, wad 431, tawasul, doa sms,ziarah

Selasa, 16 September:
Pukul 3.30 pagi, saya terjaga dari tidur, terasa hidung semakin sendat, batuk batuk semakin keras, dada terasa ketat, pernafasan mula mendesah dengan bunyi menciut ciut, wheezing di kerongkong sudah mula berkeroncong, dulu masa kecil kecil mak sering kata, pancaragam sudah bermula. Saya sudah tidak boleh berbaring lagi. Seperti biasa saya sudah tahu apa yang akan dilakukan. (asthma sejak kecil- lebih 40 tahun hidup dengan asthma) Saya menyedut dua puff ventolin inhaler. Tunggu selama 10 minute, tiada kurang juga, ambil lagi 2 puff, namun tiada perubahan, saya ambil pula mesin mini nebuliser (inhalierboy). Saya telah membeli mesin mini nebuliser sejak 10 tahun yang lalu. Saya memasukkan satu 2.5ml ventolin nebule (solution for inhalation) dalam kelalang nya. Selalunya apabila puff tidak berjaya, nebuliser boleh menolong melegakan. Setelah habis nebule pertama, tiada kelegaan, dada semakin ketat, nafas terasa mula kurang teratur. wheezing semakin kuat. Saya terpaksa tambah lagi dengan nebules ke 2 dan ke 3. Saya mula ‘membayangkan yang dingin’ dan berfikiran positif. InsyaAllah dengan izin Allah, ia akan lega juga , cuma mungkin mengambil masa. Saya cuba mengawal perasaan, cool…terasa sedikit kelegaan. Sebaik sahaja azan subuh, suami sempat bertanya : " ok ker ni?", saya mampu mengangguk dengan penuh keyakinan. Suami pun pergi ke surau. Dalam keadaan yang tersemput semput nafas yg mendesah, saya gagahkan diri merangkak solat subuh sementara menantikan suami pulang. Wahhh…dadaku terasa semakin sempit, sakitnya….Aduhai lambatnya dia pulang dari surau. Ada program apa di surau?

"Abang, saya rasa saya perlu ke hospital segera, sebab ventolin puff dan nebuliser dah tak boleh menolong ni, sakit dada ni dan rasa susah nak bernafas…
Pukul 7.30 pagi kami bergegas menuju ke hospital terdekat iaitu. APSH.
Bertawasul dan Munajat:
Astaghfirullah, Ya Allah, tolonglah permudahkan urusan ini. Saya merasa sedikit gelabah, mengapa pagi ini, aduhai traffic jam yang teruk di Jalan Jelatik, Nafas saya semakin singkat singkat dan pendek , wheezing semakin kuat, batuk semakin keras, dada semakin ketat dan terasa terlalu sukar nak menghela nafas keluar dan masuk. Saya tutup mata tanda pasrah. Mungkin nayawaku sudah semakin hampir ke penghujung. Ya Allah beginikah rasanya orang yang sedang nazak…

Dalam keadaan ‘grasping for life’ saya bertanya dengan suami: "Bang! sempatkah saya sampai ke hospital ni bang?" suara suami separuh cemas cuba memberikan keyakinan, "InsyaAllah kuatkan semangat mu, dah dekat dah ni…" namun saya lihat mulutnya kumat kamit tanpa henti, sejak tadi telah berbakul bakul doa telah di bacakan untuk saya…
Nafas saya semakin tipis dan pendek pendek…"aduh bang…aduh bang…sakitnya dada ini macam nak meletup…" saya mengadu. "Banyakkan berzikir dan tumpukan perhatian, tarik nafas cermat cermat-cermat…" dia memberikan semangat.
Sungguh terasa ‘my time is running out’. Seperti ada sesuatu yang menyekat liang pernafasanku. Aduh….sesaknya….Ya Allah telah sampai kah masa nyawaku diambil?…Saya belum bersedia.. Saya memujuk diri untuk menerima kenyataan dan pasrah.
Dalam keadaan yang separuh sedar saya bertanya kan suami disebelah: " Kalau saya mati bang, apakah yang akan saya bawa ke akhirat mengiringi kematian ini, walhal amalan saya tidak seberapa, malah nil. Meremang bulu roma, rasa takutnya nak mati kerana bimbangkan apakah jawapan akan diberikan kepada Allah di hadapan Nya nanti. Ini membuat saya lebih menggigil dan menggeletar. Apabila mengingati dosa, kita tidak nampak lagi kebaikan kita, apatah lagi untuk dibanggakan.
" Alhamdulillah, kamu seorang isteri yang salehah buat abang dan ibu yang perihatin to our 7 wonderful children. Itu sudah memadai sebagai pra-syarat untuk ke syurga. Tiba tiba hati terasa sayu, air mata saya meleleh deras.…Saya pasrah sambil berdoa tanpa henti…tiba tiba ruang pemikiran saya teringatkan kisah 3 pemuda yang terperangkap di dalam gua. Bagaimana pintu gua terbuka sedikit demi sedikit apabila mereka menyebut dan mengingatkan ‘kebaikan’ dan ‘kebajikan’ yang paling ikhlas pernah mereka lakukan sebelum itu. Ya saya boleh bertawasul dengan amalan saya yang paling ikhlas. Saya mendapat satu idea dan keyakinan baru. Perlukah saya bertawasul dengan amal kerana MU, kepada suami, anak anak dan sahabat seperjuangan.
Suami saya,
Ya Allah, saya ingin mengajukan kebajikan saya kerana Mu, saya teringat khidmat kepada suami, khidmat itu amat kecil tetapi saya seronok dan amat berpuashati dengannya, maka boleh lah saya katakana ia sebagai ikhlas. Amal itu ialah membela, menggunting dan mencukur misai dan janggut suami, setiap minggu hari Isnin. Saya selalu memandikan dan menggosok badannya dan menshampoo kan rambutnya jika dia memintanya. Saya tidak pernah gagal menghidangkan the tarik kao-kao kegemarannya setiap petang, walaupun saya tahu diabetiknya agak tinggi. Saya tidak pernah membantah permintaan batiniahnya di kala malam atau pun siang, walaupun badan saya amat penat dan letih sekali. Saya rasa bahagia, kerana dapat membahagiakannya. Ya Allah terimalah amalan saya ini sebagai ‘tawasul’ untuk meringankan kesakitan ini.

Anak anak saya,
Ya Allah, ingin saya ajukan, mengenai anak anak saya, Rahim ini telah mengandungkan dan melahirkan 7 orang anak anak dalam keadaan susah dan amat rapat jarak kelahirannya, setahun satu semasa muda dahulu. Amat payah sekali kerana saya bekerja diluar rumah, walapun ramai kawan kawan menasihati agar menjarangkan kehamilan, namun pada masa itu saya meyakini sepotong hadis ‘Nabi amat berbangga dengan umatnya yang ramai’, saya berpegang dengan pendapat itu dengan penuh imaniah untuk mendapat keredhaan Nabimu. Dalam kesebukan bekerja, saya senriri mengajar anak mengaji secara personal dan memantau semua kerja-kerja tugasan rumah dan hafazan Quran mereka. Saya buat semua itu kerana perasaan kecintaan terhadap anak saya dan kerana suruhanMu untuk melahirkan generasi rabbani.
Ya Allah , seorang anak lelaki saya telah menjadi Hafiz ketika dia berumur 14 tahun, saya di fahamkan seorang Hafiz dalam keluarga boleh memberikan syufaat kepada 60 ahli keluarga yang terdekat. Oleh itu, Ya Allah, saya mengharapkan syafaat anak ini di kala yang kritikal ini. Terimalah ini sebagai amalan saya.
Ya Allah, satu ketika dulu, seorang anak lelaki remaja ‘extra & extrovert’ saya telah saya kahwinkan semasa dia masih amat muda. Dia telah terjerat dalam alam percintaan remaja, kerana takutkan dia tercebur dalam kancah perzinaan, maka jalan terbaik bagi kami ialah mengadakan majlis pengantin remaja buat nya. Tindakan kami memeranjatkan ramai saudara mara, kenalan dan kawan, hingga ada yang mengatakan : "Alahai mudanya, mampukah mengemudikan hidupnya, sudah bekerjakah mereka, bagaimana mereka mahu hidup?. Pasrah saya katakan " Batas Allah dijaga dahulu, yang lain lain Allah akan jaga untuknya. Rahmat Allah kepada yang berkat. Menghalalkan hubungan dengan nikah dan perkahwinan adalah satu keberkatan yang diredhai. Ada hikmah dan rahmah disebaliknya. Alhamdulillah kini dia telah menjadi seorang lelaki matang dan bapa yang bertanggungjawab. Perkahwinan remaja itu lebih mematangkannya dan dia menjadi seorang siswa di Universiti Kehidupan. Seorang usahawan cilik dan insan berguna telah lahir dari Universiti Kehidupan ini. Ya Allah, Terimalah ini sebagai amalan saya yang ikhlas.
Ya Allah, seorang anak perempuan saya telah melibatkan diri dalam ‘dakwah di jalan Mu’ sejak di zaman kampusnya sehinggalah dia telah tamat pengajiannya dan mencurah khidmat ‘fardhu kifayah’ kepada umat di sebuah hospital. "Siapakah yang lebih mulia disisimu jika bukan orang yang menyeru ke jalan Mu." Berilah juga kemuliaan nya ini terhadap ibu ini yang mengandungkan dan mendidiknya. Ya Allah terimalah ini sebagai amalan ku yang ikhlas.
Demikian anak-anak yang lain semua saya hantarkan ke Sekolah Islam yang menyediakan pendidikan Rabbani. Walupun ongkosnya bukan sedikit, kami mengikat perut demi kelansungan tarbiyah Islam mereka. Saya berikan curahkan kasih sayang yang tidak berbelah bagi buat mereka. Masa senang saya korbankan untuk kesenangan mereka. Saya mahukan anak anak saya ini membawa obor dakwah mu ini satu masa nanti. Terimalah permintaanku, redakanlah kesakitan ini.
Doa dalam lamunan saya terganggu dengan suara suami yang terselit bimbang. " Ha,,,,ni kita sedang menghampiri Glen Eagle Hospital, Ampang puteri jauh lagi, lagipun muka kamu dah pucat, kita singgahlah sahaja di Glen Eagle ya..?, ambil rawatan disini sahajalah" suami ku mencadangkan kan dengan nada cemas.
Entah macamana, spontan saya menggilingkan kepala, tiba-tiba teringatkan pada satu pembacaan beberapa lama dulu bahawa Hopital Glen Eagle adalah sebuah rangkaian hospiral kepunyaan missioanary kristian (?) atau paling tidak merupakan ‘share holder terbesar". Rangkaian hospital ini banyak dan terkenal; dengan kerja missionary nya di Indonesia dan Singapore termasuklah Malaysia. " Apa apa pun saya tak mahu mati di Glen Eagle. Teruskan perjalanan ke APSH bang, walaupun apa yang akan terjadi". Saya bercakap sambil terbatuk batuk.Nafas saya semakin pendek. Aduhai sakitnya dada ini.
Sahabat sahabat saya….
Tidak semena-mena terbayang wajah sahabat-sahabat perjuangan dalam dakwah aka JIM terpapar di ruangan mata yang separuh tertutup. Bayangan Dr Suriya (k-su), Dr. Peed, Dr Har & Dr Nikmah tersenyum ramah. Mereka adalah adalah antara sahabat sahabat dalam dakwah fillah, saya cintakan mereka dan mereka cintakan saya dengan semangat ukhuwwah yang bukan di buat buat. Saya yakin itu. Ya….keikhlasan Ukhuwwah mereka boleh menjadi wasilah dan tawasul untuk mendekatkan diri pada Allah dan RasulNya, mungkin boleh menyelamatkan nyawa.
Rasulullah bersabda, "Sesiapa yang Allah ingin kurniakan kebaikan kepadanya nescaya Allah mengurniakan kepadanya seorang teman yang setia yang salih, jika sekiranya ianya terlupa (lalai) maka ia menolong memberi peringatan dan apabila temannya itu memperingatkannya, ia akan menolong".
Pesan Saidini Umar Al Khattab ra, "Engkau mestilah mencari saudara saudara yang jujur dan hiduplah di kalangan mereka, kerana mereka itu adalah perhiasan di waktu senang dan bekalan di waktu kesusahan
Seolah-olah terdengar dengar suara K-Su dengan Energy dan Shifa healing nya. Did she infact send me the ‘energy healing signal thro’ air. Did u kak Su?…Spontan saya memegang HP saya dalam keadaan yang terketar ketar dan menggigil, jari-jari menekan beberapa huruf dan press & send sms kepada Dr K Su, Dr Peed, Dr Har dan ikhwah dan akhawat lain lain. Sms lebih kurang begini;" Admitted APSH, severe asthmatic attack, pls make doa for me". Seperti ‘dirasuk dan kemaruk saya press & send sms hampir setiap nombor yang ada dalam memory bank HP saya. Ya Allah, Allah Akbar, I need their doa very badly. Alangkah baiknya jika saya membawa PDA saya yang tertinggal di rumah. Dalam PDA saya ada semua nombor telefon ikhwah/akhawat, the more the better, sudah tentu lebih ramai sahabat dapat di hantarkan sms. Sudah tentu lebih banyak doa akan dihantarkan. Saya benar benar perlukan kan doa doa ikhlas dari sahabat sahabat perjuangan yang ‘amilin dan ikhlas ini. Saya sentiasa bayangkan wajah wajah kudus itu dalam kotak fikiran saya. Keihlasan ukhuwah dan doa mereka boleh dijadikan tawasul serta penawar.
Rawatan di ER
Saya hanya separa sedar apabila sampai ke ER (emergency room), kaki saya terasa terlalu berat, untuk melangkah, tangan-tangan saya sejuk dan amat susah nak digerakkan. Longlai dan tidak bermaya. Badan terasa berat seperti batu. Namun masih boleh merasai seolah badan saya diheret dan dipapah oleh suami. Saya hanya memejamkan mata dalam keadaan nyawa-nyawa ikan. Sungguh penat, letih, lemah dan tersiksa.
Seorang standby doktor, HA dan 3 staff nurses telah ada setia menunggu. Mereka bertindak dengan cepat dan amat efisien sekali. Saya tidak tahu siapa yang buat apa keatas saya. Saya perlukan oksigen untuk bernafas, dada saya sudah menjadi keras dan kaku seolah hanya menunggu masa untuk meletup rasanya. Mereka bertanya beberapa soalan, namun saya hanya mengganguk dan menggeleng, tidak tahu apa yang ditanya, tidak tahu samada betul atau salahkah jawapan saya.
Nampaknya mereka sungguh pantas melakukan kerja dan kelihatan sungguh sibuk tetapi tetap tenang. Ada yang mengambil pulse rate, temperature, blood pressure, respitaroty rate, dan mengambil darah sekali. Ada yang menghidupkan tangki oksigen dan mengenakan corong nebuliser+oksigen di mulut, ada yang mengenakan IV ( apparatus used to administer medicine intravenously) dengan drips aminophylin solution dan memberikan hydrocortison injection.
Astaghfirullah, jari jemari dan tangan saya telah bertukar warna biru kehitaman, tangan saya kah ini? Saya terperanjat apabila melihat tangan semasa hendak diberikan IV. Tidak pernah terjadi begini. Saya akui sungguh teruk serangan kali ini. Namun kelegaan sedikit demi sedikit terasa bila saya membayangkan wajah wajah sahabat saya tadi . Terasa sungguh rindukan doa dan belaian sahabat. Ohhhh …itupun mereka, mereka benar benar datang, saya nampak tangan k-su mengenakan IV, dengan kumat kamit zikir ‘energy healing’ nya, tangan Peed memberikan injection hydrocortison, jari Dr Har memegang botol aminophylin drips, tangan Dr Nikmah memegang nebuliser..ohhh…tu haa…ramainya akhawat JIM menyapu bahu dan ubun ubun saya … mereka benar benar datang, kemudian wajah itu hilang tiba tiba, ahhhhh….rupanya saya dalam delirium state atau hallusinasi minda. Tiba tiba saya menangis, deras air mata tidak dapat ditahan lagi. Jangan tinggalkan saya. Saya tidak mahu mati keseorangan…
Selama satu jam saya berada di ER, staff nurse menyampaikan pesanan dari Dr Abd. Wahab (respiratologist) dan memberitahu, saya terpaksa di tahan di wad 431, tingkat 4. Kerana severe attack ini dikategorikan sebagai kes Status Asthmaticus.
Wad 431:
Apabila kelihatan lega sedikit, saya di usung dengan kerusi roda ke wad 431, dengan botol drips bergantungan disisi. Tidak lama kemudian, dada saya di x-ray, blood test dibuat sekali lagi, cardio machine dibawa ke dalam wad untuk pemeriksaan jantung dan print outnya merekodkan keadaan jantung saya normal. Saya masih lagi on drips dan pernafasan saya masih berbantukan oksigen yang corongnya melekat kemas di hidung dan mulut saya. Peak flow meter (PFR- sejenis alat tiup sebagai pengukur fungsi paru dan tahap pernafasan) merekodkan bacaan 120 unit, tambahan sebanyak 20 unit sejak satu jam, semasa di ER, rekod bacaan PFR ialah 100.
Dalam keadaan berbaring yang ditinggikan belakang saya, saya mula terasa lega dan tenang sedikit, bersyukur kepada Alllah. Alhamdulillah, saya masih hidup lagi. Mahasuci engkau ya Allah. Terima kasih Ya Allah, Kau telah makbulkan doaku, doa suamiku, dan doa sahabat sahabat perjuangan yang amilin dan ikhlas.
Tiba-tiba deringan HP disisiku, berbunyi bertalu talu. Saya hanya mampu mencapai dan memegang kemas HP ditangan, saya tidak mungkin untuk menjawab panggilan telefon kerana mulut dan hidung masih ditekup dengan corong oksigen+nebuliser. Lama lama deringan itu mati dengan sendirinya. Tak lama kemudinan nada ‘blurp’ dari sms messages’ berbunyi berganti ganti satu demi satu. Akhirnya senyap kerana Message box saya telah penuh. Sesuatu dalam hati saya memberitahu, itu semestinya sms messages dari sahabat-sahabat yang prihatin. Hati ku tidak sabar sabar untuk mengetahui siapakah para sahabat yang mulia itu, minda inqusitif saya meronta ronta untuk membaca sms messages tersebut. Namun, mengapa wahai mata terlalu berat untuk dibuka. Seperti ada batu yg berat menghempap kelopak mataku. Ahhhh…sungguh terasa hampa dan gundah.
Tidak lama kemudian, Dr Abd Wahab muncul di wad saya (saya menjadi salah seorang patient nya sejak tahun 1997). Saya terjaga apabila seorang staff nurse mengejutkan saya dan memberikan injection Bricanyl dilengan kanan saya. Dalam separa sedar dan mamai, saya nampak wajah doktor itu, seriuos sahaja dia berkata:" How do you feel now?, better?, (saya hanya mengganguk sayu dan lemah). "You still need that oxigen , 4 hourly nebuliser to stabilize your breathing. To tell you the truth, your condition was severe! don’t play with death!, why it took you so long to come to the hospital, without enough oxygen, brain damage will be induced, and in 10 minutes without oxygen , your life can be fatal. Ok , now let us see what is your peak flow reading?….According to my previous record, your ‘best’ peak flow was 300 ( appoinment saya terakhir dengannya 6 tahun lalu). Your break even point should not be less than 150, if it goes lower than 150, that is dangerous, can lead to death. The severity of Asthmatic attack is very unpredictable, especially when you waited too long to get help. Saya meniup PFR, tiba tiba doktor itu tersenyum." That looks better, see, it is 150. A good one, you have reached the breakeven point.
"Your chest x-ray and blood test results ruled out any infection or pneumonia. The blood test also indicated, your oxygen level is tolerable. Your heart is normal. That simplified matter. Alhamdulillah. Hopefully you can recover faster. InsyaAllah. We will assess your performance and monitor for 3 or 6 hrs to be sure that you will not suffer another attack and that your asthma is under control before the drips can be taken out.
We will continue the amynophylin drips, treatment with IV medication, nebulisers, and oxygen. We will monitor your breathing pattern, chest condition, observing the oxygen saturation in the blood, monitoring the peak flow. From time to time I’ll assess the effectiveness of the treatment. Calm yourself, be assertive.

Talian hayat melalui sms:

Sebaik sahaja doktor keluar, ibu, anak anak dan adik-adik dan ipar saya, Faridah (dia kelihatan sungguh sedih dan sayu) sampai. Ibu memeluk dan mencium saya lantas menangis. (Sehari selepas itu saya bertanya kepada emak, mengapa dia menangis?. Emak menjawab, dia hampir tidak mengenali wajah saya yang biru kehitaman sebaik sahaja dia masuk ke dalam wad). Namun menurut suamiku, wajah saya kelihatan lebih cerah jika dibandingkan dengan keadaan saya semasa di ER. Kedatangan mereka menyuntik semangat baru kepada saya. Saya rasa lebih selesa. Saya tidak boleh berbual seperti biasa. Saya hanya mendengar mereka berbual sesama mereka.
Saya sempat menjeling HP disisi saya. Ternampak ‘missed calls’ dan saya tekan butang voice message, sayup sayup di hujung talian itu saya dengar:
"Hello, Assalmualiakum k-endok, Zairul sini, I just received messages in the email, you are admitted to wad 431 APSH, is it? , saja nak beritahu and hopefully everything will be ok, mudah-mudahan Allah memberikan kesabaran dalam menghadapi dugaaan…", Mata saya berkaca, MasyaAllah, sesebuk manusia seperti Naib Presiden ni masih mampu menghantar message dan doa. Saya hanya mampu membalas voice message nya dengan menghantar sms sahaja, dengan perasaan shahdu, penuh kesyukuran: "Jzkk atas doa ikhlas anta semoga Allah memberikan ganjaran terbaik ".
Saya lantas menekan butang ‘inbox’ messages. MasyaAllah, aduhai banyaknya Sms messages dalam inbox yang terpapar. Memang benarlah jangkaan saya bahwa diluar sana ramai sahabat seperjangan yang prihatin, yang sentiasa mendoakan saya. Sungguh saya tidak sabar membaca sms messages itu. Hati saya berbunga bangga, penuh kesyukuran. Harapan untuk cepat sembuh semakin berkobar kobar, I can make it.
Doa-doa ikhlas dan tulus melalui sms messages merupakan talian hayat saya semasa melalui saat-saat genting itu. Mungkin inilah antara apa yang selalu K-Su perkatakan mengenai ‘the healing presence’ (kehadiran yang menyembuhkan). Terasa sungguh kebenaran kata kata K-Su ini. Kerana doa doa mereka inilah saya cepat recover. Melalui talian-talian hayat itu saya mendapat semula nyawa saya yang hampir melayang. MasyaAllah… wal hamdulillah. Mahasuci engkau Ya Allah kerana telah menciptakan hubungan ukhuwah tanpa syarat ini semata mata kerana saya dan mereka berjalan di atas jalan dawkah mu, berbekal ukhuwwah fillah, satu cita satu perjuangan.
Saya baca satu demi satu sms messages tersebut dengan rasa ‘grateful’ sekali, sambil air mata deras turun tanpa boleh ditahan-tahan. Semangat saya naik, untuk terus hidup dan berjuang. Ada messages yang saya masih ingat dan ada yang saya sudah terlupa ‘ayat & perkataan’ asal dari mereka. Kerana banyaknya messages yang dihantar, saya terpaksa ‘delete’ sebaik sahaja saya dah membacanya untuk ‘unblock’ inbox yang penuh itu.
Sms dari Dr.Peed dan Dr. K-Su pertama terpapar di screen HP saya.
"Semoga cepat sembuh, take care"
"K-endok ni kerja kuat sangat, kini Allah nak rehatkan sekejap, ibarat perjuangan yang perlukan bekalan, bila sakit ni ubat menjadi bekalan untuk terus sembuh, rehatlah k-endok, di doakan untukmu".
Sms sejauh Miri, sarawak kelihatan, yang ini datangnya dari akhi Ibrahimiri,
"Semoga cepat sembuh, take care, tabah dalam dugaan ini,, J ( complete with smiling icon!).
Sms dari Roha, Penang, "Semoga k-endok cepat sembuh, Roha rasa bersalah" (sehingga kini saya tidak faham apa maksudnya!).
Sms mengusik jiwa dari Lilis, Penang;"K-endok, kuatkan semangat, perlu terus hidup, banyak lagi buku belum keluar, semoga cepat sembuh"
Sms dari Dr Har," Take care, how are you now, when can we visit you or u want to have a full rest.", Saya jawap, 2nd option please, just make doa for me…Jzkk for your doa".
Sms penuh doa dan pengharapan dan serta suntikan semangat yang bertalu talu (Recover well, we need you!) datangnya dari Rosmawati(Pengurus-RS), Zunita(JIMAJ), Fizi Hasan(JIMSelangor), Hidayat(JIMJB), Cik-Nor(JIMJB), KhalidL(JIMJB), Safura(JIMJB), Rozainah(JIMGombak), Azlina(JIMNS), Mahani(JIMPerak), Rosliya (AJKWP), Salmiah Basir & Salmiah Majid (JIMAJ), Yusmariani(Exec.WJIM), Maswati(AJKWP), Noraziah Harun (JIMAJ), Waffa (JIM Sepang), Azizah (JIMBatu), Dr Hafizi (SUAJIM), Mokri(JIMJB), Umi(JIMPenang) dan Norani Shamsudin(WJIM Selangor).
Terakhir sms dari Amir Razlan all the way from US (?) dengan message :" Salam, Doa 4 U, May Allah grant u speedy recovery & cleans our sins…". Semasa in CRIB, Marehah(KWJIM Sepang) menghantar messages: " Dengar tak sihat apa khabar? Doakan semoga sembuh segera.
Dari lubuk jiwa ini, saya ingin mengistiharkan betapa saya terhutang ‘nyawa’ kepada antum sekelian, yang mendoakan dan menghantar sms melalui talian hayat itu. It meant a lot to me. Jazakumullah khairon kathiro.
Pukul 1.30 tengahari, Dr. Abd. Wahab datang lagi, membuat pemeriksaan paru paru dan mengambil bacaan peak flow. Wahhhh…that’s fantastic, your wheezing has gone, the PFR reading is 280 unit now, you ‘ve shown a very great improvement, very fast recovery. Petang nanti, we will see, if it is going for better, we might put off the drips tomorrow morning. We will let you on IV, nebuliser and oral precription only. By tonite, I don’t think u need that oxygen anymore.
Lawatan dari sahabat sahabat yang prihatin
Pada pukul 2.30 petang itu, pelawat pertama dari WJIM sampai, sahabat setia yang berwajah ceria dan periang, Rosmawati(RS) datang bersama Salina(KWJIM Gombak) yang hening air mukanya. Mereka membawakan Majalah Anjung Seri dan buahan buahan. Saya faham mereka cuba memindahkan dan menghadirkan kecerian ke wajah saya. Alhamdulillah dan Thank you to both of you, semoga Allah mengganjari kamu berdua.
Sekembalinya mereka, Normala Daud dan Norazian dari JIMAJ pula tiba. Normala terus mencium saya, mulutnya berkumat kamit membacakan doa shifa untuk saya sambil mengurut-urut dada saya. MasyaAllah, Alhamdulillah, sayunya, Mata saya berkaca terharu. Terpancar semangat ukhuwwah di matanya yang bening. Semoga cepat sembuh. InsyaAllah.
Zaharatullaili dan Marianah Arshad dari JIMAJ sampai di kala petang merangkak tiba. Mereka hanya berbual pendek (saya faham mereka tidak mahu put me on stressfull situation by talking too much) lantas membacakan doa shifa untuk saya.
Noriah Idris (KW JIMAJ) tiba selepas Isya’ bersama Jeriah Manap, Syarifah Maslahah, Cikgu Liza, menurutnya, ini adalah projek visitation bagi kumpulan usrahnya bagi minggu ini. Mereka mendoakan kesejahteraan buat saya dan tidak lupa telah memberikan sumbangan kewangan sebagai tanda ingat.
Ya, Allah, maha suci engkau menciptakan manusia manusia mulia ini. Inilah hadiah teragung buat saya untuk meneruskan hidup dan perjuangan di jalanmu. Alhamdulillah. Saya perlu cepat sembuh dan terus berjuang.

1 comment:

AMS said...

Salam sejahtera...
sungguh sayu..sedih..insaf..